Homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze waarbij de behandeling een sterk verdund mengsel is, dat actief wordt door te schudden. Deze behandeling wordt ingenomen in granulen of globulen.

 

1 tube granulen bevat meerdere bolletjes. De gebruikelijke inname bestaat uit 3 korrels per keer en dat meerdere keren per dag.

 

Globulen zijn kleiner. De inhoud van 1 tube wordt in één keer ingenomen. Bij kinderen is dit soms met een halve tube per keer.

 

Hoe neemt u de behandeling in?

Raak de bolletjes (granulen of globulen) nooit aan met de vingers. Het verpakkingssysteem zorgt ervoor dat dit niet moet.

 

U kunt de granulen of globulen onder de tong laten smelten.
Bij kinderen en zuigelingen worden de bolletjes opgelost in een beetje water en vervolgens met een plastiek lepeltje of via de zuigfles toegediend.

 

Homeopathie kunt u ook innemen via druppels. Ook deze worden onder de tong ingenomen. Desgewenst kan het ook in een klein beetje water. Houdt vervolgens de druppels een halve minuut in de mond voor u ze inslikt.

 

Tenzij anders voorgeschreven neemt u de behandeling nuchter in. En dit tussen de maaltijden of een kwartier ervoor. Wanneer u het middel inneemt, hebt u best geen enkele bijzondere smaak in de mond. Munt, koffie, tabel, sterke dranken en elke andere sterk gearomatiseerde substanties dienen minstens één uur voor de inname vermeden te worden.

 

Bewaren

Homeopathische producten mogen niet op de microgolf, koelkast, computer, televisie,… bewaard worden.
Voor druppels die lange tijd niet gebruikt werden, is het aangeraden de fles voor gebruik flink te schudden.
De geldigheidsdatum van homeopathische geneesmiddelen staat meestal op de verpakking vermeld.

 

Terugbetaling

De meeste ziekenfondsen betalen sedert enkele jaren een deel van uw homeopathische kosten terug. Alle homeopathische geneesmiddelen voorgeschreven door een arts en afgeleverd door een apotheker komen in aanmerking.

 

Telkens u homeopathische geneesmiddelen koopt in de apotheek op voorschrift, vraagt u aan de apotheker een "attest voor homeopathie". De producten die in aanmerking komen voor terugbetaling zijn gemarkeerd met een asterisk (*) in de rechterkolom.

 

Deze lijst met producten werd door de ziekenfondsen samengesteld en kan niet gewijzigd worden door de apotheker. Het gaat enkel over de echte homeopathische verdunningen (vanaf D4).

 

Fytotherapie en voedingssupplementen komen niet in aanmerking. Het kasticket is niet geldig als bewijsstuk.
De attesten verzamelt u gedurende het ganse jaar en worden - afhankelijk van uw ziekenfonds - binnengebracht tijdens de eerste maand(en) van het volgende jaar. Informeer u hieromtrent bij uw ziekenfonds.